Energierenovatie verplicht vanaf 2023
Ben je van plan om een huis of appartement te kopen? Check dan zeker het energielabel. Want met een EPC-label E of F, ben je binnenkort verplicht om te renoveren. Iets om rekening mee te houden als je een bod doet.
In vijf jaar tijd naar EPC-label D
De Vlaamse regering wil tegen 2050 elke woning energiezuinig maken. De huizen en appartementen die het slechtst scoren, komen eerst aan de beurt. Koop je vanaf volgend jaar een woning met EPC-label E of F, dan heb je na het verlijden van de akte vijf jaar tijd om de energiezuinigheid te verbeteren naar minstens EPC-label D. Wie daar niet tijdig in slaagt, riskeert een administratieve geldboete tussen 500 en 200.000 euro. Energetisch renoveren is dus de boodschap.
Hoe scoort een woning op energieverbruik?
Hoe energieverslindend een woning is, kom je te weten via het EPC-label, dat gaat van extreem energiezuinig (A+) tot extreem energieverslindend (F). Het label moet altijd vermeld worden bij een verkoop en het moet opgemaakt zijn in 2019 of later. De meest recente EPC-certificaten geven trouwens aanbevelingen over hoe je de energieprestatie van de woning kan verbeteren en hoeveel dat ongeveer zal kosten.
Hoe kan je het EPC-label verbeteren?
Energetisch renoveren, hoe begin je daar nu aan? De eerste stap is altijd: isoleren. Want als de warmte via je dak en de muren verloren gaat, hebben andere ingrepen, zoals een zuiniger verwarmingsketel, maar weinig effect. Een goed ventilatiesysteem is ook cruciaal voor een beter EPC-label, net als dubbel of driedubbel glas. Met zonnepanelen en een warmtepomp wek je zelf hernieuwbare energie op en ga je nog een stap verder in het energiezuinig maken van de woning.
Welke financiƫle steunmaatregelen bestaan er?
Renoveren heeft een prijskaartje en je kan best goed verschillende offertes vergelijken. Maar tegenover de investering staat ook een mooie besparing op je maandelijkse energiefactuur. Bovendien kan je gebruikmaken van deze financiële steunmaatregelen:
- Renteloos renovatiekrediet: deze lening sluit je af samen met je hypothecair krediet. Eigenlijk gaat het om een rentesubsidie: je betaalt wel rente, maar die wordt jaarlijks automatisch teruggestort door het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA).
- Mijn Verbouwlening: afhankelijk van je inkomen, kan je nog tot en met 31 december 2022 deze renteloze lening tot 60.000 euro aanvragen voor het verbeteren van de energieprestatie van de woning. Verwerf je de energieverslindende woning via een erfenis of schenking in volle eigendom, dan heb je, afhankelijk van je inkomen, ook na 31 december 2022 nog recht op een Mijn Verbouwlening, en dit tot eind 2024.
- Mijn VerbouwPremie: deze premie combineert de vroegere renovatiepremie en de meeste premies van Fluvius voor energiebesparende investeringen. Vanaf 1 oktober 2022 kan je via één online loket een premie aanvragen. De EPC-labelpremie, de huur- en isolatiepremie en de premie voor de begeleiding van collectieve renovatieprojecten blijven apart bestaan.
Meer weten over energetisch renoveren?
Vraag het gerust aan Hestor!