Vanaf 2025 geen aardgas meer in nieuwbouw

Een stookolieketel is al langer verboden in nieuwbouw. Vanaf 1 januari 2025 zal je in nieuwe huizen en appartementen ook niet meer op aardgas mogen verwarmen. De uitstap uit fossiele brandstoffen is al een tijdje bezig. In grote nieuwbouwprojecten zijn nu al enkel efficiënte energiesystemen zonder aardgas toegestaan.

Wat in bestaande woningen?

Een stookolieketel in een bestaand huis mag niet meer vervangen worden. Verwarmen met aardgas kan voorlopig wel nog, al wordt sterk aangeraden om ook bestaande woningen zo snel mogelijk duurzamer en energiezuiniger te verwarmen, al is het maar om de energiefactuur binnen de perken te houden.

Alternatieven voor aardgas

De overheid stelt twee alternatieven voor om je woning duurzaam te verwarmen: een warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet. Een warmtepomp haalt warmte uit de omgeving (lucht, water of grond). Een warmtenet kan je vergelijken met het elektriciteitsnet. De warmte wordt centraal opgewekt in een warmtecentrale of gerecupereerd uit restwarmte van een bedrijf, en via ondergrondse leidingen tot bij je thuis gebracht. Daar kan je ze gebruiken voor je verwarming en warm water. Er zijn momenteel in Vlaanderen ongeveer 85 warmtenetten beschikbaar. De kans dat jij jouw woning al op zo’n net kan aansluiten, is voorlopig dus nog niet zo groot maar in de toekomst zouden er meer mogelijkheden komen.

Warmtepomp en warmtenet: een grote stap

Een warmtepomp en een aansluiting op een warmtenet werken het efficiëntst in een goed geïsoleerd huis en op voorwaarde dat je op lage temperatuur kan verwarmen via vloerverwarming of aangepaste radiatoren. In een nieuwbouw kan je dit in de plannen integreren. Al hangt er natuurlijk een stevig prijskaartje aan vast. In een bestaand huis is dat moeilijker…

Tussentijdse oplossingen

Als je huis nog niet goed geïsoleerd is en je nog niet op lage temperatuur kan verwarmen, hebben een warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet weinig zin. 

Toch kan je ook in een bestaand huis een aantal zaken doen om stap voor stap energiezuiniger te verwarmen: 
  • Maak werk van de isolatie van je dak, muren en ramen en profiteer van deze isolatiepremies.
  • Vervang je oude verwarmingsketel door een energiezuinigere condenserende gasketel.
  • Installeer een zonneboiler voor je sanitair warm water.
  • Overweeg de plaatsing van een hybride warmtepomp: je gebruikt deels hernieuwbare energie, en deels fossiele brandstoffen op piekmomenten.
Is je woning een zware energieverslinder met EPC-label E of F, dan is vanaf januari 2023 een energetische renovatie verplicht.
Wil je overstappen naar een energiezuiniger verwarming? Praat erover met Hestor.